BISERICA DOMNEASCA-BUSTENI

Multi dintre noi trecem sau ne oprim pentru una sau mai multe zile in frumosul oras-statiune de pe Valea Prahovei,si am numit aici,orasul Busteni,orasul in care oricat ai sta nu te poti plictisi.Marturisesc sincer ca pentru mine Busteni este a doua casa,o casa frumoasa,placuta si primitoare,cu flori multe si stradute curate si impodobite ca fetele gata pentru petit!

Daca nu am in plan o plimbare mai departe de Brasov,intotdeauna prefer sa ma opresc aici,la una din numeroasele pensiuni ce te imbie de departe prin frumusetea lor.Dar ce constructie nu este placuta in Busteni? Casele,vilele vechi,mai putin cele noi,au arhitectura lor specifica,inconfundabila cu a altor orase romanest!Si daca vila aceasta se mai numeste si Casa Magica,cu atat mai mult totul este grozav si placut! Ca intotdeuna dupa „descalecare”,nerabdator ies la plimbare sa vad ultimele noutati cu care orasul s-a primenit,dar imediat ce zaresc frumoasa biserica din centru,uit de tot si de toate,intru inauntru unde racoarea ei ma ademeneste dar mai presus de toate,pentru ai multumi lui Dumnezeu pentru toate darurile sale cu care ma „impovareaza”!

Aceasta este Biserica Domneasca-Busteni,ridicata de la temelie de catre Regele Carol I si Regina Elisabeta si tarnosita la 8 septembrie 1889 cu ocazia Praznicului Maicii Domnului,de unde s-a si luat ca Hram al Bisericii,tarnosirea facandu-se in prezenta Familiei Regale.

Planul Bisericii apartine arhitectului I.M.Socolescu.Cladirea are forma unei cruci si este construita numai din piatra provenita din masivul Caraiman.Pictura originala apartine pictorului danezAgnes Egner fiind refacuta in 1934 de pictorul bisericesc Gheorghe Belizarie.

Cei ce intra in acest frumos lacas de rugaciune pot vedea elemente inedite,frImagineumoase si de mare pret artistic;

-o Catapeteasma din lemn sculptat si aurit,comandata si executata la Viena;

-icoanele celor 12 Apostoli pictate pe Catapeteasma apartin lui Gh.M Tattarescu;

-calota boltei din naos si cornisele sunt realizate din vitralii,caracteristica unica in Romania;

-in naos gasim portretele Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta in marime naturala cu mentiunea ca Regina poarta un costum national!

Biserica Domneasca Busteni,o minune arhitectonica,loc de reculegere si rugaciune superb,atat pentru localnici cat si pentru turistii popositi aici,in aceeasi masura.

Toti cei ce strabateti cu pasul,bicicleta sau masina,acest oras odihniti-va o clipa si trupul dar si sufletul in acest minunat loc binecuvantat de Dumnezeu!Imagine

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu